Image
Top
Navigation
28/09/2013

MIAU#6

Acció-instal·lació participativa d'escultura i fotografia.

A partir de la pregunta sorgida a les aules del Taller d’Art referent a què es pot considerar una obra d’art, amb el grup de joves comencem a parlar del trencament que va suposar bona part de l’art del s. XX pel que fa als conceptes tradicionals d’art.

A la classe parlem de les avantguardes, passant pel Dadà fins arribar a l’actualitat, intentant entendre els trencaments respecte el concepte de bellesa, procés creatiu, habilitat, perfecció tècnica, esforç, perdurabilitat…que van generar aquests moviments artístics.

Dues de les figures que han captat un especial interès per part dels alumnes han estat Marcel Duchamp i Joseph Beuys pels conceptes que van aportar: “l’art és la idea “i “la vida és art”.

Recollint aquest interès per aquestes dues visions de l’art que, de fet han estat fonamentals per tot l’Art d’Acció posterior (performances, instal.lacions, Land Art…) parlem de l’art efímer, de la pèrdua del valor artístic de l’objecte i de la inquietant importància que adquireix la PARAULA com a suport narratiu de l’obra plàstica.

Basant-nos en tots aquests conceptes la proposta final és fer una acció agafant l’objecte com a protagonista.
La idea és crear un espai-objecte (cub gegant) en el que el públic introdueixi un objecte quotidià qualsevol que serà manipulat a l’interior pels alumnes del Taller d’Art amb tot tipus de materials. L’objecte transformat sortirà del cub al cap de pocs minuts convertit en una escultura i rebrà unes gotes d’aigua termal que simbolitzen els agents socials (crítics, museus, mercat…) que validaran aquest objecte com a obra d’art.

Finalment l’objecte-art es fotografiarà en un plató improvisat juntament amb el seu propietari per deixar constància de l’acció. Les còpies de les fotografies s’aniran exposant en el mateix cub.

La ubicació del cub serà a la Plaça Onze de Setembre, antic jardí d’un dels balnearis més antics de Caldes.

http://www.visiteucaldes.cat/miau/web13.htm